top of page

Mindmores hjärnskola

Här kan du lära dig mer om hur hjärnan fungerar, vad som påverkar vår kognition, vilka neurodegenerativa sjukdomar som är vanligast samt hur de kan behandlas.

Ytterligare 3 saker du (förmodligen) inte visste om hjärnan


Att vi på Mindmore älskar att utbilda om hjärnan kommer nog inte som en överraskning. Många av er har svarat positivt på vår förra lista över 3 snabba fakta om hjärnan och bett om mer.


Så här kommer den: Vår senaste lista med 3 sakers om du kanske inte visste om hjärnan.


1. Hjärnan består till största del av fett

Många av oss kanske hade gissat levern eller något annat organ men nix – hjärnan är faktiskt det organ som rent viktmässigt innehåller allra mest fett. Ungefär 60 procent av hjärnans vikt utgörs av fett (vilket enligt Guinness Rekordbok är något slags “världsrekord”). Det är såklart därför det är viktigt att vi äter fetter som hjärnan tycker om såsom omega 3, som exempelvis finns i rikliga mängder i många typer av fisk.

Levern utgör för övrigt bara omkring 5–10 procent fett.


2. Energin som hjärnan producerar är tillräcklig för att tända en glödlampa

Många vet att hjärnan är vårt mest energislukande organ; ungefär 20 procent av vår energi går åt till hjärnans olika aktiviteter. Men visste du att hjärnans omkring 100 miljarder neuroner genererar elektricitet som tekniskt sett skulle kunna ge tillräckligt med ström för att tända en liten glödlampa? Så är det faktiskt och med tanke på det kanske det inte är så konstigt att normal hjärnaktivitet förbrukar ungefär tio kalorier i timmen. Och ju mer vi aktiverar hjärnan i olika mentala aktiviteter, desto mer kalorier verkar krävas.

Tänk på det när du ser för femtielfte gången ser en Power Point-presentation som använder den här typen av illustration för att signalera kreativitet och idérikedom.


3. Kaskelotten har den tyngsta hjärnan

Djurvärldens tyngsta hjärna återfinns hos kaskelotten. En kaskelotthjärna kan väga uppemot nio kilogram, att jämföra med vår egen hjärna som endast väger omkring 1,4 kilogram i vuxen ålder. Fast nu kanske inte kaskelottvalarna, om de hade kunnat prata, borde vara så skrytsamma. En kaskelottval kan bli över 20 meter lång och väga över 40 ton och i förhållande till sin kroppsvikt har exempelvisl delfiner – som uppvisar hög social och emotionell intelligens – betydligt tyngre hjärna. Men även vi människor, delfiner och i stort sett alla andra djur kommer inte i närheten av näbbmusen som tycks ha den tyngsta hjärnan av alla i förhållande till sin kroppsvikt.

Comments


bottom of page