top of page

Mindmores hjärnskola

Här kan du lära dig mer om hur hjärnan fungerar, vad som påverkar vår kognition, vilka neurodegenerativa sjukdomar som är vanligast samt hur de kan behandlas.

Sant eller falskt om hjärnan


Populärvetenskapen och den allmänna samhällsdiskussionen är full av halvsanningar och direkta myter om hjärnan och dess funktion. Kan du gissa vilka av dessa vanliga påståenden som är sanna och vilka som för länge sedan kunnat tillbakavisas? De rätta svaren hittar du längre ner på sidan.

  1. “Egentligen använder vi bara omkring 15 procent av hjärnans kapacitet”

  2. “Albert Einstein hade den tyngsta mänskliga hjärnan som påträffats”

  3. “Över 70 procent av hjärnan är vatten”

  4. “Neandertalarnas hjärnor var i genomsnitt mindre än våra”

  5. “Hjärnan är inte fullt utvecklad före 25-årsåldern”

Rätt svar


“Egentligen använder vi bara omkring 15 procent av hjärnans kapacitet”

Falskt. Att vi bara skulle använda en liten del av hjärnans kapacitet är en utbredd myt som spritts i generationer. Hjärnforskaren Barry Gordon vid Johns Hopkins School of Medicine kallar påståendet “närmast skrattretande” och förklarar att nästan alla delar av hjärnan är aktiva nästan hela tiden.


“Albert Einstein hade den tyngsta mänskliga hjärnan som påträffats”

Falskt. Vem som innehaft den största mänskliga hjärnan är omtvistat men en sak är tämligen säker: det var inte den tyskfödde fysikern Albert Einstein. Det har ibland hävdats att den ryske författaren Ivan Turgenev hade en exceptionellt stor hjärna som vägde över två kilogram, men om den därmed var tyngst eller störst har inte gått att fastställa. Einsteins hjärna var för övrigt något lättare än genomsnittet för män i hans ålder – endast 1,23 kilogram. Mer läsning: Does Brain Size Matter? (Scientific American) The strange afterlife of Einstein's brain (BBC)


“Över 70 procent av hjärnan är vatten”

Sant. Omkring 73 procent av hjärnans volym är vatten.


“Neandertalarnas hjärnor var i genomsnitt mindre än våra”

Falskt. Neandertalarna (homo neanderthalensis) dog ut för över 30 000 år sedan efter att huvudsakligen ha levt i delar av dagens Europa och mellanöstern i omkring 350 000 år. Det finns många myter om neandertalarna och inget tyder på att deras hjärnor skulle ha varit mindre än våra. Tvärtom finns tecken på att deras hjärnor skulle ha varit lika stora – eller till och med något större – än de som sitter innanför våra skallben.

“Hjärnan är inte fullt utvecklad före 25-årsåldern”

Sant. Olika delar av hjärnan utvecklas i olika stadier av en persons uppväxt och de flesta forskare är överens om att hjärnan inte är fullt utvecklad före 25 års ålder i genomsnitt. Frontalloben är som regel inte färdigutvecklad förrän efter tonåren och syncentrum (primära synbarken) tros hos de flesta fortsätta att mogna en bit upp i medelåldern.

Comments


bottom of page