top of page

Mindmores hjärnskola

Här kan du lära dig mer om hur hjärnan fungerar, vad som påverkar vår kognition, vilka neurodegenerativa sjukdomar som är vanligast samt hur de kan behandlas.

Sant eller falskt om hjÀrnan


PopulÀrvetenskapen och den allmÀnna samhÀllsdiskussionen Àr full av halvsanningar och direkta myter om hjÀrnan och dess funktion. Kan du gissa vilka av dessa vanliga pÄstÄenden som Àr sanna och vilka som för lÀnge sedan kunnat tillbakavisas? De rÀtta svaren hittar du lÀngre ner pÄ sidan.

  1. “Egentligen anvĂ€nder vi bara omkring 15 procent av hjĂ€rnans kapacitet”

  2. “Albert Einstein hade den tyngsta mĂ€nskliga hjĂ€rnan som pĂ„trĂ€ffats”

  3. “Över 70 procent av hjĂ€rnan Ă€r vatten”

  4. “Neandertalarnas hjĂ€rnor var i genomsnitt mindre Ă€n vĂ„ra”

  5. “HjĂ€rnan Ă€r inte fullt utvecklad före 25-Ă„rsĂ„ldern”

RĂ€tt svar


“Egentligen anvĂ€nder vi bara omkring 15 procent av hjĂ€rnans kapacitet”

Falskt. Att vi bara skulle anvĂ€nda en liten del av hjĂ€rnans kapacitet Ă€r en utbredd myt som spritts i generationer. HjĂ€rnforskaren Barry Gordon vid Johns Hopkins School of Medicine kallar pĂ„stĂ„endet “nĂ€rmast skrattretande” och förklarar att nĂ€stan alla delar av hjĂ€rnan Ă€r aktiva nĂ€stan hela tiden.


“Albert Einstein hade den tyngsta mĂ€nskliga hjĂ€rnan som pĂ„trĂ€ffats”

Falskt. Vem som innehaft den största mĂ€nskliga hjĂ€rnan Ă€r omtvistat men en sak Ă€r tĂ€mligen sĂ€ker: det var inte den tyskfödde fysikern Albert Einstein. Det har ibland hĂ€vdats att den ryske författaren Ivan Turgenev hade en exceptionellt stor hjĂ€rna som vĂ€gde över tvĂ„ kilogram, men om den dĂ€rmed var tyngst eller störst har inte gĂ„tt att faststĂ€lla. Einsteins hjĂ€rna var för övrigt nĂ„got lĂ€ttare Ă€n genomsnittet för mĂ€n i hans Ă„lder – endast 1,23 kilogram. Mer lĂ€sning: Does Brain Size Matter? (Scientific American) The strange afterlife of Einstein's brain (BBC)


“Över 70 procent av hjĂ€rnan Ă€r vatten”

Sant. Omkring 73 procent av hjÀrnans volym Àr vatten.


“Neandertalarnas hjĂ€rnor var i genomsnitt mindre Ă€n vĂ„ra”

Falskt. Neandertalarna (homo neanderthalensis) dog ut för över 30 000 Ă„r sedan efter att huvudsakligen ha levt i delar av dagens Europa och mellanöstern i omkring 350 000 Ă„r. Det finns mĂ„nga myter om neandertalarna och inget tyder pĂ„ att deras hjĂ€rnor skulle ha varit mindre Ă€n vĂ„ra. TvĂ€rtom finns tecken pĂ„ att deras hjĂ€rnor skulle ha varit lika stora – eller till och med nĂ„got större – Ă€n de som sitter innanför vĂ„ra skallben.

“HjĂ€rnan Ă€r inte fullt utvecklad före 25-Ă„rsĂ„ldern”

Sant. Olika delar av hjÀrnan utvecklas i olika stadier av en persons uppvÀxt och de flesta forskare Àr överens om att hjÀrnan inte Àr fullt utvecklad före 25 Ärs Älder i genomsnitt. Frontalloben Àr som regel inte fÀrdigutvecklad förrÀn efter tonÄren och syncentrum (primÀra synbarken) tros hos de flesta fortsÀtta att mogna en bit upp i medelÄldern.

bottom of page